Image default
Botosani

171 de ani de eternitate eminesciană- liberalii au omagiat poetul nepereche

Într-o zi de marți, 15 ianuarie 1850, la ceasurile 4 și 15 ale dimineții, venea pe lume, la Botoșani, Mihai Eminescu, cel ce avea să devină Poetul nepereche al literaturii române. Romantic prin excelență, a evocat, în versurile sale, dragostea, natura, locurile natale, voievozii din trecutul românesc. A creat un întreg univers, universul eminescian, ale cărui taine și frumuseți sunt departe de a fi deslușite deplin. Jurnalist cu un condei extrem de ascuțit, s-a exprimat cu referire la toate aspectele vieții societății contemporane lui: politică, istorie, religie, folclor, filosofie, educație, economie, industrie și agricultură etc.

În această zi sfântă pentru toți românii, să ne amintim de cel mai de seamă om pe care l-au rodit aceste pământuri binecuvântate din nordul moldav și să-l omagiem așa cum i-ar fi plăcut, în modestia sa exemplară, citind sau recitind una dintre frumoasele sale poezii. George Călinescu, marele critic literar, care a petrecut o parte a copilăriei sale la Botoșani, locuind în actuala clădire a gării, avea să scrie, peste timp, despre Poet: „[…] Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.

La ceas omagial, liberalii botoșăneni se înclină, cu respect, îndemnându-ne și îndemnându-vă, dragi botoșăneni, să nu uităm că „A fost odată ca-n povești, A fost, ca niciodată”. Noi, liberalii, i-am omagiat astăzi, personalitatea Poetului, prin depunerea unei jerbe de flori la bustul lui „Mihai Eminescu”, din parcul cu același nume.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate